انگور فرنگی، گالش انگور یا خارتوت، گیاهی مغذی با فواید درمانی فراوان میباشد. انگور فرنگی دارای درختچهای مثمر و میوهای خوشهای است. این گیاه به صورت چند ساله کشت و بیشتر در مناطق معتدل نیمکره شمالی رشد میکند. گیاه انگور فرنگی به صورت بذر، قلمه و خواباندن شاخه تکثیر میشود.
انگور فرنگی از دسته گیاهان گلدار دو لپهای است که برای رشد به نور خورشید، خاک حاصلخیز و آبیاری متوسط نیاز دارد. گیاه انگور فرنگی تحمل سرمای زمستان را دارد و به همین دلیل در مناطق معتدل سرد میروید و آب و هوای خنک را میپسندد. انگور فرنگی زمستانهای طولانی را به جهت تامین دوره استراحت نیاز دارد. این گیاه بر حسب رقم به ۸۰۰ الی ۱۵۰۰ ساعت دمای ۷- درجه نیاز دارد. حتی این گیاه قابلیت تحمل دمای ۲۰- درجه را نیز داراست. درخت انگور فرنگی برای باز شدن جوانهها به ۲۰ الی ۴۰ روز دمای ۵- درجه و برای باردهی گلها به ۱۶۰ الی ۲۰۰ روز، در دمای ذکر شده نیاز دارد. این گیاه به نور زیادی نیاز ندارد و وزش باد خسارت زیادی نمیتواند به آن وارد کند اما در مقابل، سرمای دیررس بهاره باعث آسیب رسیدن به برخی از ارقام این انگور میشود.
گیاه انگور فرنگی ممکن است که در درمای بالای سی درجه سانتیگراد آسیب ببیند. هم اکنون در ایران چهار گونه از این انگور با نامهای گالش انگور معمولی، انگور فرنگی قرمز، انگور فرنگی شرقی و انگور فرنگی تیره گل وجود دارد که محل پرورش آن بیشتر در مناطق شمالی کشور مانند گیلان، مازندران و گرگان میباشد.
انگور فرنگی دارای طبع و مزاجی سرد است و به دو دسته دانه ریز و دانه درشت تقسیم میشود. نوع دانه ریز به رنگ سفید، سیاه و قرمز روشن و نوع دانه درشت به رنگ سبز و قرمز است. انگور فرنگی دارای شاخههایی با پوست خاکستری و برگهای پنج پر و قلبی شکل میباشد. فصل شکوفه دادن این گیاه بهار است و زمان برداشت میوه در فصل تابستان میباشد. چون میزان باردهی درخت انگور فرنگی بسیار بالاست، به همین دلیل از تراز تجاری بالایی برخوردار است. بدین ترتیب کشت و پرورش این گیاه مغذی بسیار به صرفه خواهد بود.
طعم شیرین و دلچسب انگور فرنگی باعث شده است که به صورت خام و طبخ شده مورد استفاده عموم قرار گیرد. انگور فرنگی سرشار از آنتی اکسیدان، مواد معدنی مانند مس، منگنز، پتاسیم، فیبر و انواع ویتامینهای B5، ویتامین B6 و ویتامین C میباشد. این میوه آبدار و گوشتی است و از قسمتهای مختلف آن مانند جوانه میوه، میوه، برگ و روغن هسته آن استفاده میگردد.
ارزش غذایی یک فنجان انگور فرنگی
- ۴۴ کیلوکالری انرژی
- ۱۰٫۱۸ گرم کربوهیدرات
- ۰٫۸۸ گرم پروتئین
- ۰٫۵۸ گرم چربی
- ۴٫۳گرم فیبر
- ۶ میکروگرم فولات
- ۰٫۳۰۰ میلیگرم نیاسین
- ۰٫۲۸۶ میلیگرم اسید پانتوتنیک
- ۰٫۰۸۰ میلیگرم پیریدوکسین
- ۰٫۰۳۰ میلیگرم ریبوفلاوین
- ۰٫۰۴۰ میلیگرم تیامین
- ۲۹٫۰ میلیگرم ویتامین A
- ۲۷٫۷ میلیگرم ویتامین C
- ۱ میلیگرم سدیم
- ۱۹۸ میلیگرم پتاسیم
- ۲۵ میلیگرم کلسیم
- ۰٫۷۰ میلیگرم مس
- ۰٫۳۱ میلیگرم آهن
- ۱۰ میلیگرم منیزیم
- ۰٫۱۴۴ میلیگرم منگنز
- ۲۷ میلیگرم فسفر
- ۱۲٫۰ میلیگرم روی
طبع و مزاج انگور فرنگی
بر طبق منابع ذکر شده در طب سنتی، طبع این گیاه سرد و خشک است. گیاه انگور فرنگی ضد سودا و ضد بلغم است.
آشنایی با خواص انگور فرنگی در طب سنتی
- یکی از خواص درمانی انگور فرنگی کمک به عملکرد بهتر قلب و محافظت از آن است. طب سنتی مصرف آب انگور فرنگی را برای سلامت و بهبود عملکرد آن توصیه میکند. آب انگور فرنگی سرشار از فیبر و آهن است. فیبر و آهن هر دو برای تنظیم و کنترل سطح کلسترول بد خون یا لیپوپروتئین با چگالی کم بسیار موثر میباشند. با عملکرد مناسب فیبر و آهن، لیپوپروتئین با چگالی کم، قابلیت حذف رادیکالهای آزاد را پیدا میکند. همچنین مصرف آب انگور فرنگی عضلات قلب را تقویت و عملکرد خونرسانی به قلب را بهبود میبخشد و بدین ترتیب به حفظ سلامت قلب کمک میکند.
- برای درمان تب از خواص بینظیر انگور فرنگی بهره ببرید. تحقیقات نشان میدهد، مصرف آب انگور فرنگی میتواند در کاهش درجه تب بسیار موثر عمل نماید. عناصر مفید موجود در آب انگور فرنگی تاثیر مثبتی بر درمان تب و عوارض ناشی از آن دارد. از زمانهای دور از آب این میوهی خوشمزه و مغذی برای درمان تب استفاده میشد و امروزه میتوان از آبمیوه ساخته شده استفاده نمود که تب را با قدرت بالایی درمان میکند.
- یک روش طبیعی و خانگی برای تقویت سیستم ایمنی بدن استفاده از انگور فرنگی است. عناصر مفید، مواد معدنی و انواع ویتامینهای موجود در این میوهی خوشمزه در تقویت و بالا بردن سیستم ایمنی بدن نقش بسزایی دارند. بنابراین این میوه خوشمزه و مغذی را در سبد غذایی روزانه خود بگنجانید و از فواید بینظیر آن بهره ببرید.
- میوه انگور فرنگی و به خصوص آب آن، دارای خواص آنتی باکتریال است. این خواص باعث محافظت بدن در برابر انواع عفونتها میگردد. بنابراین از دیگر خواص انگور فرنگی میتوان به محافظت از بدن در مقابل عفونتها اشاره نمود.
- یکی دیگر از خواص درمانی انگور فرنگی، خاصیت ضد سرطانی آن است. امروزه این بیماری از موضوعات مهم و اساسی در بین تحقیقات کشوری است. محققین تمام تلاش خود را بر این امر نهادهاند تا روشی طبیعی برای بهبود و پیشگیری از این بیماری بیابند. یکی از مواد طبیعی که برای این امر میتوان استفاده نمود، انگور فرنگی است. آب این گیاه مغذی غنی از آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدانهای موجود در این میوه به خصوص سوپراکسید دیسموتاز با تشکیل رادیکالهای آزاد که نقش مهمی در فعالیت سلولهای سرطانی دارند، مبارزه میکند و از بدن در مقابل آنها محافظت میکند. مصرف روزانه آب انگور فرنگی به جهت پیشگیری از فعالیت این سلولها در بدن بسیار موثر است.
- برای رفع مشکلات معده، از خواص بینظیر انگور فرنگی بهره ببرید. این میوه دارای خواص ضد عفونی کنندگی است. از زمانهای دور تا به امروز، پیشینیان برای کاهش و رفع مشکلات معده از انگور فرنکی استفاده میکردند.
- یک روش طبیعی و خانگی برای درمان اسهال، استفاده از آب انگور فرنگی است. انگور فرنگی به دلیل داشتن خاصیت ضدعفونی و آنتی اکسیدانی به درمان این عارضه میپردازد.
- برای پیشگیری از مشکلات چشمی به خصوص آب مروارید، از آب انگور فرنگی استفاده کنید. استفاده مرتب و مداوم از این روش خانگی در کاهش التهابات چشمی، خارش چشم و دیگر مشکلات چشمی موثر است.
- از دیگر مشکلاتی که امروزه گریبانگیر اکثریت عموم است، بیخوابی و اختلالات ناشی از آن است. برای رفع این عارضه درمانهای طبیعی بسیاری وجود دارد که یکی از آنها، استفاده از گیاه انگور فرنگی است. عناصر مفید در انگور فرنگی باعث آرامش ذهن و روح در زمان خواب میگردد.
- به جهت پیشگیری و درمان اضطراب و استرس و عوارض ناشی از آن، استفاده از انگور فرنگی میتواند یک گزینه عالی باشد.
- خوردن روزانه یک فنجان انگور فرنگی و یا نوشیدن آب آن میتواند در محافظت و سلامت پوست بسیار موثر باشد. مصرف مداوم آب انگور فرنگی به دلیل داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی در پیشگیری از پیری زودرس و جوانسازی پوست بسیار کارآمد است. لازم به ذکر است که شما عزیزان علاوه بر مصرف خوراکی میتوانید از این میوه به صورت موضعی و ماسک نیز استفاده نمایید. به این صورت که مقداری انگور فرنگی را له کنید و آن را بر روی پوست تمیز خود که قبلا با شوینده مناسب شسته و خشک کردهاید پوشش دهید. اجازه دهید ماسک برای مدت زمان پانزده الی بیست دقیقه باقی بماند و سپس با آب سرد شستشو دهید. با انجام مداوم این روش به نتایج عالی دست خواهید یافت.
- برای برطرف نمودن لکهای پوستی و روشن شدن پوست از انگور فرنگی استفاده کنید. انگور فرنگی به دلیل داشتن ویتامین C در خود باعث رفع لکها و درخشان شدن هر چه تمامتر پوست شما خواهد شد. مصرف روزانهی آب انگور فرنگی هم به صورت خوراکی و هم موضعی شما را در این راه کمک خواهد کرد. برای این منظور کافیست با کمک یک تکه پنبه مقداری از آب انگور فرنگی را به پوست تمیز خود پوشش دهید و پس از گذشت ده الی پانزده دقیقه با آب سرد شستشو دهید.
- اگر از مشکلات جوش و آکنه و لکهای بجا مانده از آن رنج میبرید و به دنبال روشی طبیعی برای رفع آن هستید، پیشنهاد طب سنتی به شما عزیزان مصرف روزانهی آب انگور فرنگی است. شما عزیزان به صورت موضعی نیز میتوانید از این میوه برای رفع جوش و آکنه استفاده کنید. برای این امر به مقداری انگور فرنگی له شده، یک قاشق چایخوری عسل طبیعی و مقدار کمی آبلیموی طبیعی نیاز داریم. تمامی مواد را با یکدیگر مخلوط کنید و پس از یکدست شدن بر روی پوست تمیز خود پوشش دهید. پس از گذشت یک ربع الی بیست دقیقه با آب سرد شستشو دهید. شما عزیزان میتوانید از این ماسک یک الی دو بار در روز استفاده کنید و شاهد نتایج مثبت قرار گیرید.
- استفاده از انگور فرنگی برای درمان بیماریهای مزمن مانند دیابت بسیار مفید و موثر است. مصرف این میوه و آب آن در کنترل و تنظیم سطح قند خون موثر است. پلی فنول موجود در این میوه قادر است با عوارض ناشی از دیابت مقابله کند و بدین صورت از بدن محافظت نماید. همچنین مصرف این میوه باعث افزایش جذب انسولین سالم میگردد که این امر خود، در میزان تعادل قند خون در بدن موثر است.
- مصرف انگور فرنگی باعث افزایش هموگلوبین خون میگردد. آب انگور فرنگی به دلیل دارا بودن آهن فراوان در افزایش تولید گلبولهای قرمز و هموگلوبین نقش بسزایی دارد. مصرف مداوم و مرتب این میوه باعث سالم و تمیز نگه داشتن خون میگردد.
- انگور فرنگی به دلیل غنی بودن از کلسیم به محافظت از استخوانها میپردازد. همانطور که میدانیم کلسیم برای تقویت استخوانها لازم و ضروری است. همچنین کلسیم از فعالیت استئوکلاست که خود عامل برخی اختلالات استخوانیست میکاهد.
- برای داشتن دندانها و ناخنهای سالم، مصرف انگور فرنگی را فراموش نکنید. مواد مغدی موجود در این میوه باعث تقویت، سلامت دندانها و ناخن میشود.
- ویتامین C موجود در انگور فرنگی وخاصیت آنتی اکسیدانی این میوه باعث تحریک عکسالعملهای مغز و تقویت حافظه میشوند. بنابراین این میوه میتواند یک داروی بسیار مفید و موثر در افزایش سلامت مغز به خصوص بهبود عملکرد حافظه باشد.
- اگر به دنبال یک روش طبیعی برای کاهش وزن و لاغری هستید، انگور فرنگی میتواند یک گزینه عالی برای شما عزیزان باشد. مصرف آب انگور فرنگی در افزایش متابولیسم پروتئین موثر است و باعث کاهش و مدیریت وزن میگردد.
- برای کاهش علائم آسم و درمان آن از انگور فرنگی به خصوص ترکیب آن با عسل استفاده کنید.
- انگور فرنگی به علت غنی بودن از مواد مغذی در خود میتواند در انجام سمزدایی بدن برای آزادسازی سموم، موثر عمل نماید و از کبد در مقابل بیماریها محافظت کند.
کاربرد انگور فرنگی
- از انگور فرنگی میتوان به صورت خام و یا خشک شده همانند کشکش استفاده نمود.
- از انگور فرنگی در تهیه انواع دسرها، ژله، بستنی، کمپوت و کیک استفاده میگردد.
- همچنین این میوه خوشمزه و مغذی قابل استفاده در انواع غذاها، مربا و ترشیجات میباشد.
- از انگور فرنگی برای تهیه آبمیوه طبیعی و ارگانیک استفاده میشود.
- پودر انگور فرنگی و یا خشک شده آن قابل مصرف در انواع سالادها، دسرها و… میباشد.
طریقه مصرف انگور فرنگی و نحوهی نگهداری از آن به چه صورت است؟
- مصرف انگور فرنگی زمانی است که کاملا رسیده باشد.
- بهترین زمان برای استفاده از انگور فرنگی رسیده در دسرها، بلافاصله پس از برداشت میباشد.
- انگور فرنگی را میتوان برای مدت ده روز در یخچال نگهداری نمود.
- برای نگهداری طولانی مدت، فریز کردن بهترین روش است.
- همچنین میتوانید این میوه را همانند میوههای دیگر خشک و نگهداری کرد.
میزان مصرف انگور فرنگی در روز چه مقدار است؟
شما عزیزان میتوانید به طور روزانه یک مشت انگور فرنگی خام و یا یک قاشق چایخوری، پودر خشک فریز شدهی آن را مصرف نمایید.
با تشکر از شما دوست گرامی
در صورت تمایل به تهیه عرقیحات گیاهی میتوانید به
فروشگاه اینترنتی عرقیجات گیاهی کاکوتی مراجعه نماید و خرید خود را در کوتاه ترین زمان ممکن ثبت نمایید . برای دانلود اپلیکیشن اندروید کاکوتی اینجا کلیک کنید