سیاه دانه گیاهی است بومی جنوب اروپا، خاورمیانه و جنوب غربی آسیا. این گیاه به نام‌های دیگری همچون زیره سیاه، گشنیز رومی، سیاه تخمه، سنوخ سیاه، کمون اسود، شونیز، شونوز و کمون هندی نیز معروف است. این گل شفا بخش، دارای قدمتی هزار ساله است. بیش از ۲۰۰۰ سال است که مردم از این دانه برای تهیه دارو استفاده می‌کنند، به طوری که آثاری از آن در مقبره‌ی پادشاهان مصر کشف شده است. این گیاه در مدت یک سال بالغ می‌گردد و محل رشد آن در اروپای شرقی، غرب آسیا، بلغارستان، رومانی، قبرس، عراق، ترکیه و ایران است. امروزه در کشورهای دیگری از اروپا و آسیا نیز این گیاه را پرورش می‌دهند. گل‌های گیاه سیاه دانه ظریف و معمولا به رنگ آبی، سفید کمرنگ و دارای پنج الی ده برگ است. میوه گیاه سیاه دانه، یک کپسول بزرگ و متورم است که در داخل آن تعداد زیادی بذر یا دانه وجود دارد که از این دانه‌ها به عنوان دارو یا ادویه استفاده می‌شود.

از مشتقات دانه سیاه دانه می‌توان به روغن آن اشاره نمود. روغن سیاه دانه هزاران سال است که کاربردهای دارویی وخوراکی دارد و حتی از آن در تهیه لوازم آرایشی و بهداشتی نیز استفاده می‌شود. روغن سیاه دانه با دارا بودن خواص و ترکیبات موثر در خود، موجب تسکین و کاهش التهابات خواهد شد و به همین خاطر، در طب سنتی از این روغن به عنوان آسپرین یا ایبوپروفن استفاده می‌گردد. همچنین روغن سیاه دانه در حفاظت سلول‌ها در برابر آسیب نقش موثری دارد. ماده اصلی موجود در روغن سیاه دانه تیموکینون است. تیموکینون دارای اثرات آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی، ضد باکتریایی و ضد سرطان است. همچنین این روغن سرشار از اسیدهای چرب غیراشباع مانند اسید لینولئیک، اسید اولئیک و برخی اسیدهای چرب اشباع است. اسید لینولئیک از اسیدهای چرب مورد نیاز بدن است.

در روغن سیاه دانه ترکیبات شیمیایی موثری وجود دارد که از مهمترین آنها می‌توان به اسیدهای لینولئیک، اسید اولئیک و پالمیتیک ترانس، آنتول، پارا، سیمن، لیموئن و کارون اشاره نمود.

طبع و مزاج روغن سیاه دانه

بر طبق منابع ذکر شده در طب سنتی، طبع روغن سیاه دانه گرم است و استفاده از آن به افراد دارای طبع سرد توصیه می‌گردد. بهترین زمان اثربخشی روغن سیاه دانه، هنگام صبحانه است و بهتر است مقدار مصرفی این روغن، یک الی دو گرم در روز باشد.

مصلح روغن سیاه دانه

مصلح روغن سیاه دانه، روغن کتیرای خوراکی می‌باشد.

طرز تهیه روغن سیاه دانه در منزل

تهیه روغن سیاه دانه به راحتی در منزل امکان پذیر است و نیاز به ابزار و روش‌های پیچیده‌ای ندارد. دو روش برای تهیه این روغن وجود دارد که در روش اول به ۴ مثقال دانه سیاه دانه و ۲۱ مثقال مغز بادام نیاز داریم. ابتدا مواد را به خوبی کوبیده تا له شوند. ترکیب حاصل شده را در داخل پارچه‌ای بریزید و آن را تحت فشار زیادی قرار دهید تا روغن دانه سیاه دانه از آن استخراج شود. در روش دوم به ۱۵۰ گرم دانه سیاه دانه و یک لیتر آب نیاز داریم. سیاه دانه را در یک لیتر آب بجوشانید. اجازه دهید که میزان آب، نصف شود. حالا محتویات داخل ظرف را از صافی عبور دهید. ترکیب به دست آمده را با روغن کنجد یا روغن زیتون مخلوط کنید و آن را حرارت دهید. حرارت باید در حدی باشد که مواد بجوشد و باقی مانده‌ی آب آن کاملا تبخیر شود. روغنی که از این ترکیب باقی می‌ماند، روغن سیاه دانه است.

آشنایی با خواص درمانی روغن سیاه دانه در طب سنتی

آشنایی با خواص درمانی روغن سیاه دانه برای مو

آشنایی با خواص درمانی روغن سیاه دانه برای پوست

روش مصرف روغن سیاه دانه به چه صورت است؟

به چه نکاتی در زمان مصرف روغن سیاه دانه توجه کنیم؟

 

 

با تشکر از شما دوست گرامی
در صورت تمایل به تهیه عرقیحات گیاهی میتوانید به
فروشگاه اینترنتی عرقیجات گیاهی کاکوتی مراجعه نماید و خرید خود را در کوتاه ترین زمان ممکن ثبت نمایید . برای دانلود اپلیکیشن اندروید کاکوتی اینجا کلیک کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *