سالیان سال است که مردم از خواص گیاه کرچک و به خصوص روغن کرچک بهره می‌برند. از گیاه کرچک در مصارف دارویی و صنعتی استفاده‌های گوناگونی می‌شود. روغن کرچک از فرآورده‌های گیاه کرچک است که از فشرده کردن دانه‌های این گیاه حاصل می‌شود. روغن کرچک زرد کم‌رنگ است. این روغن یک نوع خاص از اسید چرب تری گلیسیرید است و تقریبا ۹۰ درصد اسید چرب آن اسید ریکینولئیک است که یک اسید چرب امگا۹ غیر اشباع است.

در این مقاله از سایت کاکوتی با شما عزیزان همراه شده‌ایم تا به اتفاق هم نگاهی بر خواص درمانی روغن کرچک در طب سنتی بیندازیم. امیدواریم مطالب این هفته از سایت مورد پسند و استفاده‌ی شما قرار گیرد. با ما تا پایان مقاله همراه باشید.

گیاه کرچک بومی شرق مدیترانه، آفریقا، بخش‌هایی از جنوب غربی آسیا و هندوستان است. این گیاه تک پایه بنا به محل رویش، طول دوره رشد و زندگی آن متفاوت است. کرچک در مناطق سردسیر یک گیاه یک ساله و در مناطق گرمسیر گیاهی چند ساله محسوب می‌شود. گیاه کرچک در مناطق گرم و خشک و گرم و مرطوب فضای زیادی را اشغال کرده و به صورت درخت و درختچه است. برگ‌های این گیاه، پهن و بزرگ و معمولا به رنگ سبز و ارغوانی است. این برگ‌ها متناوب، پنجه‌ای شکل و دندانه‌دار است که از طریق دمبرگی نسبتا بلند به ساقه اصلی گیاه متصل می‌شوند. گیاه کرچک دارای ساقه‌ای گرد، بدون کرک و به رنگ سبز مایل به زرد است. تک جنس بودن از خصوصیات گل‌های کرچک است که بر روی یک گل آذین خوشه مانند، قرار گرفته‌اند. میوه‌ی آن هم یک نوع کپسول سه برچه‌ای است که با رسیدن باز می‌شود. ۲ الی ۳ دانه درون هر میوه کرچک قرار دارد که شبیه به دانه لوبیا و رگه‌دار هستند. از این دانه‌ها روغن کرچک حاصل می‌شود.

درختچه‌های کرچک در مناطق نواحی جنوبی و مرکزی ایران که دارای آب و هوای گرم و خشک و گرم و مرطوب است، به صورت گونه‌های مهاجم گیاهی تبدیل شده است. گیاه کرچک را در اقصی نقاط کشورمان می‌توان پرورش داد. در ایران بیشتر این گیاه به صورت درختچه زینتی کشت می‌شود. این گیاه در مناطق مرکزی و جنوبی ایران به صورت خودرو مشاهده می‌شود. کرچک را می‌توان همانند بذر کاشت و بهترین زمان برای کاشت این گیاه اوایل فصل بهار است. آبیاری منظم، نور مستقیم خورشید، خاک سبک و گرما از جمله عواملی هستند که شرایط را برای رشد بهتر و رسیدن به مرحله میوه‌دهی، فراهم می‌کنند. گونه‌های کرچک پابلند، در مقابل خشکی مقاوم، و در هر نوع خاکی توانایی رشد کردن را دارند.

روغن کرچک

روغن کرچک روغنی است که از فرآیند فشرده سازی از استخراج دانه‌های گیاه کرچک حاصل می‌شود. روغن کرچک سرشار از امگا۶، امگا۹ و ویتامین Eاست، به همین دلیل این روغن در طب سنتی به عنوان یک ماده‌ی مغذی، آبرسان و دارای خواص ضد التهابی و آنتی باکتریالی شناخته شده است. تمامی این خواص باعث شده‌اند که روغن کرچک به عنوان یک روغن کامل روتین زیبایی با کاربردهای موضعی فراوان شناخته شود. به طور سنتی از روغن کرچک برای درمان بسیاری از بیماری‌ها از جمله اختلالات پوستی، عفونت‌ها، کاهش یبوست، سلامت پوست و مو و… استفاده می‌شود. مطالعات چندین و چند ساله حاکی از آن است که روغن کرچک، روغنی مناسب به جهت حمایت از سیستم ایمنی بدن است. این روغن به جهت عوامل ضد التهابی، ضد میکروبی و محرک لنفاوی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

طبع روغن کرچک

بر طبق منابع ذکر شده در طب سنتی، طبع روغن کرچک گرم و خشک است.

استفاده موضعی برای روغن کرچک

از جمله استفاده‌های موضعی از روغن کرچک می‌توان به درمان آرتروز، تقویت و رشد مو، درمان آکنه، مرطوب کننده پوست، پاک کننده عمیق، بهبود عملکرد ایمنی، از بین بردن خطوط چین و چروک، کاهش تورم و التهاب، پشتیبانی از سیستم لنفاوی، افزایش گردش خون، درمان زخم‌ها و کاهش دردهای قاعدگی اشاره نمود.

استفاده خوراکی از روغن کرچک

در طب سنتی از روغن کرچک به صورت خوراکی برای درمان یبوست، پاک‌سازی روده قبل از عمل جراحی و زایمان استفاده می‌شود.

آشنایی با خواص درمانی روغن کرچک در طب سنتی

عوارض و اثرات جانبی مصرف روغن کرچک

 

با تشکر از شما دوست گرامی
در صورت تمایل به تهیه عرقیحات گیاهی میتوانید به
فروشگاه اینترنتی عرقیجات گیاهی کاکوتی مراجعه نماید و خرید خود را در کوتاه ترین زمان ممکن ثبت نمایید . برای دانلود اپلیکیشن اندروید کاکوتی اینجا کلیک کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *