سداب گیاهی همیشه سبز و بومی اروپاست، اما در کشورهای دیگر نیز به طور گسترده کشت میشود. گیاه سداب دارای گلهایی به رنگ زرد و کوچک است. این گیاه دارای بوی زنندهای است و در زمانهای گذشته از این گیاه برای درمان و مقابله با بیماری وبا و بیماریهای مسری دیگر استفاده میشد. این گیاه به دلیل بوی نامطبوع، تند و زنده حشرات را از خود دور میکند و در طب سنتی نیز از این گیاه برای درمان گزیدگی حشرات استفاده میشود.
در این مقاله سعی بر این داریم شما عزیزان همراه را با خواص درمانی گیاه سداب در طب سنتی آشنا کنیم. امیدواریم مطالب این مقاله مورد رضایت و استفاده شما عزیزان قرار گیرد. با ما همراه باشید.
سداب گیاهی علفی است که ارتفاع آن به حدود یک متر میرسد. سداب دارای برگهای ضخیم، گوشت دار و بدون دندانه است که در قسمتهای بالای ساقه، برگها به صورت ساده و در قسمت پایین، قطعهای میباشند. رنگ برگ و ساقهها سبز مایل به آبی کدر، و رنگگلها زرد میباشد. میوه گیاه سداب به صورت کروی که درون آن دانههایی به رنگ قهوهای وجود دارد. گلهای این گیاه در اواسط تابستان ظاهر میشوند، به طوری که هر گل ۱٫۳ سانتیمتر با چهار گلبرگ خمیده مقعر است.
گیاه سداب حاوی کاپریلیک و پلارگونیک، کومارینها، آلکالوئیدهای فورانوکینولین، فلانوئیدها، فورانوکومارینها، اسیدهای کاپرینیک، ویتامین K و اسانس میباشد که از مهمترین ماده آن میتوان به متیل نونیل کتون اشاره نمود که در صنعت تولید عطر و طعم دهندههای صنعتی از آن استفاده میشود.
در زمانهای دور از گیاه سداب برای رفع طلسم و جادو، رفع حسادت، رفع چشم زخم و… استفاده میشد. علاوه بر آن به جهت کاهش و تسکین قوای جنسی و شهوانی نیز از این گیاه استفاده میشد، به طوری که به خصوص افراد مذهبی برای غلبه بر خواهشهای نفسانی خود، سداب را در غذاهای روزانه خود مصرف میکردند.
طبع و مزاج گیاه سداب در طب سنتی
بر طبق منابع ذکر شده در طب سنتی، طبع گیاه سداب گرم و خشک است. اگر از گیاه خشک شدهی سداب استفاده کنیم، میزان گرمی و خشکی آن بالاتر میرود.
آشنایی با خواص درمانی سداب در طب سنتی
- یکی از خواص درمانی گیاه سداب، خاصیت ضد قارچی آن میباشد. توصیه طب سنتی برای درمان و پیشگیری از عفونتهای قارچی پای ورزشکاران، استفاده از گیاه سداب است. افراد مبتلا بایستی با توجه به شدت عفونت از این گیاه به طور مستقیم استفاده کنند. استفاده از این گیاه باعث کاهش خارش پوست ناشی از عفونت میگردد.
- از دیگر خواص درمانی گیاه، کمک به درمان و رفع شپش است. در طب سنتی اغلب برای از بین بردن آلودگی شپش از روغن و عصارههایی که از این گیاه به دست میآید، استفاده میشود. استفاده مدوام و مرتب از این گیاه باعث رهایی مو از انگلهای مزاحم میگردد.
- گیاه سداب دارای خواص آرام بخشی است و استفاده از آن برای آرام نمودن حملات عصبی و صرع بسیار کارآمد است. این گیاه با ایحاد بی حسی، عصب را تسکین میدهد، زیر گیاه سداب حاوی نوروتوکسین میباشد.
- یک روش طبیعی و خانگی برای رفع و درمان عفونتهای دستگاه ادراری، روده بزرگ و روده کوچک، استفاده از گیاه سداب است. گیاه سداب دارای خواص آنتی باکتریال است و در از بین بردن باکتریها نقش بسزایی دارد.
- برای پیشگیری از ابتلا به مسمومیت غذایی و باکتری سالمونلا، استفاده از گیاه سداب را فراموش نکنید.
- گیاه سداب ضد اسپاسم است و استفاده از آن برای عزیزانی که از درد عضلانی و گرفتگیهای قاعدگی رنج میبرند، توصیه میشود.
- برای کاهش و درمان اضطراب، از خواص درمانی گیاه سداب غافل نشوید.
- گیاه سداب با دار بودن خواص ضد التهابی در کاهش التهاب ناشی از بیماری آرتروز نقش بسزایی دارد. برای این امر کافیست روزانه یک الی دو لیوان چای سداب بنوشید. مصرف این چای به کاهش سفتی عضلات و تسکین دردهای مفاصل کمک شایانی میکند. برای تهیه این چای به این صورت عمل کنید که مقدار یک الی دو قاشق چایخوری گیاه خشک شدهی سداب را در قوری بریزید و به آن آب جوش اضافه کنید. قوری را بر روی حرارت غیر مستقیم مانند بخار کتری قرار دهید تا برای مدت زمان پنج الی ده دقیقه به خوبی دم بکشد. پس از گذشت این مدت زمان چای را از صافی عبور داده و نوش جان کنید. توجه داشته باشید که با مصرف مرتب و منظم از این چای به نتایج عالی و مثبت دست خواهید یافت.
- اگر از مشکلات پوستی، عفونتهای پوستی مانند قارچ ناخن رنج میبرید، از گیاه سداب استفاده کنید. برای این امر کافیست از دم کرده گیاه سداب برای شستشو و رفع عفونت استفاده کنید.
- برای درمان سردردهای عصبی، سرگیجه، تنش عمومی و استرس از چای سداب استفاده کنید، زیرا این گیاه دارای خواص آرام بخشی است و باعث رهایی بیمار از تنش میشود.
- اگر از اختلالات خواب رنج میبرید و به دنبال روشی طبیعی و خانگی برای رفع این عارضه هستید، پیشنهاد ما به شما عزیزان استفاده از چای سداب است. با مصرف روزانه یک فنجان چای سداب خوابی آرام را تجربه کنید.
- برای تنظیم دوران قاعدگی از گیاه سداب استفاده کنید. سداب دارای خواص تحریک قاعدگی است و در تنظیم سیکل منظم قاعدگی در زنان نقش موثری دارد.
- اگر مدام دچار نفخ شکم میشوید و از این وضعیت کلافه شدهاید، پیشنهاد طب سنتی به شما استفاده دم کرده گیاه سداب است. این دمنوش بادکش با دو الی پنج گرم پودر گیاه سداب تهیه میشود. توصیه میشود این دمنوش را پس از غذا مصرف کنید.
- گیاه سداب مقوی معده است و برای رفع مشکلات معده بسیار موثر است.
- یک گزینه عالی و طبیعی برای رفع مشکلات عصبی و اختلالات عاطفی، استفاده از گیاه سداب است.
- سداب، سرفه و قلنج را درمان میکند.
- سداب دارای خواص ضد انگل است و برای از بین بردن و درمان کرمهای معده بسیار موثر است. برای این منظور کافیست از دم کرده گیاه سداب به همراه روغن زیتون استفاده شود.
- سیاتیک از مشکلاتی است که عموم مردم با آن دست و پنجه نرم میکنند. استفاده از برگ سداب بر روی پوست باعث کاهش درد شدید سیاتیک میگردد.
- از دیگر خواص درمانی گیاه سداب در طب سنتی میتوان به تسکین درد روماتیسم اشاره نمود.
- یک گزینه عالی برای رفع سرگیجه و سردردهای مربوط به علائم یائسگی، استفاده مداوم و به اندازه از گیاه سداب است.
- افرادی که مبتلا به سنگ کلیه هستند، برای رفع و خرد کردن سنگ، میتوانند از گیاه سداب بهره گیرند.
- به جهت رفع تنگی نفس، درمان دل پیچه و درد سینه و پهلو، مصرف گیاه خشک شده سداب به همراه شوید بسیار عالی است.
- برای رهایی از سردرد، برگهای تازه سداب را بر قسمت شقیقهها بمالید. این روش به تسکین سردرد کمک شایانی میکند. همچنین برای بهبود سردرد ناشی از سرماخوردگی میتوانید از مخلوط سداب و سرکه استفاده نمایید. به این صورت که پودر سداب را با مقداری سرکه مخلوط کنید و آن را در بینی بچکانید.
- یک روش طبیعی و خانگی برای درمان درد مفاصل، استفاده از گیاه سداب به همراه عسل است. برای این منظور کافیست مقداری گیاه خشک شده سداب را بسایید و آن را با مقداری عسل مخلوط کنید. ترکیب حاصل شده را روی نقطه مورد نظر پوشش دهید و با یک دستمال تمیز نخی بنندید. با استفاده مرتب از این روش شاهد نتایج عالی قرار خواهید گرفت.
- مصرف دمنوش سداب برای درمان برونشیت، یک گزینه عالی میباشد.
- در طب سنتی برای درمان مشکلات چشم، درماتیت و بیماریهای التهابی از گیاه سداب استفاده میشود.
- در زمانهای گذشته برای درمان لرز و فلج، از ترکیب گیاه سداب و عسل استفاده میشد.
- به جهت رفع اسپاسم شکم و کولیت، مصرف جوشانده سداب بسیار کارآمد است.
- استفاده از قرص سداب برای درمان واریس، گرفتگی تاندون و مشکلات پوستی مانند اگزما و پسوریازیس، توصیه میشود.
- برای تقویت بینایی و رفع خستگی چشم، استفاده از کمپرس دم کرده سداب بسیار مفید است. همچنین برای تقویت بینایی میتوانید از دم کرده گیاه سداب به همراه رازیانه، گل شاه پسند وحشی، گل سرخ و گل مامیران استفاده کنید. برای تهیه این دمنوش، از هر گیاه ذکر شده به مقدار یک قاشق چایخوری در قوری بریزید و به آن آب جوش اضافه کنید. قوری را بر روی حرارت غیرمستقیم قرار دهید تا برای مدت زمان ده الی پانزده دقیقه به خوبی دم بکشد. پس از دم کشیدن آن را از صافی عبود دهید و نوش جان کنید. یک روش دیگر برای تقویت بینایی و رفع خستگی چشم، استفاده از گیاه سداب به همراه نمک است.
- استفاده از دمکرده سداب به همراه عسل برای رفع سکسکه غیر عادی مفید است.
- برای ضدعفونی کردن و تسکین درد گوش، از جوشانده گیاه سداب استفاده کنید. برای این منظور کافیست چند قطره از این جوشانده را در گوش بچکانید.
- اگر به دنبال یک روش طبیعی و خانگی برای کاهش تب و دفع سموم از بدن هستید، پیشنهاد طب سنتی به شما استفاده از گیاه سداب است.
- در طب سنتی از گیاه سداب به عنوان پاد زهر برای رفع سموم ناشی از مارگزیدگی استفاده میشود. همچنین این گیاه مسمومیت ناشی از مصرف مشروبات الکی را نیز برطرف میکند. برای این منظور کافیست از ترکیب سداب آسیاب شده به همراه انجیر خشک و مغز گردو استفاده نمایید.
- برای درمان شب کوری، استفاده از آب گیاه سداب به همراه آب گشنیز جوشانده به عنوان شستشو دهندهی چشم بسیار موثر است.
- برای رفع خون دماغ از استنشاق بخور گیاه سداب استفاده نمایید.
- یک روش طبیعی برای درمان کهیر، استفاده ضماد گیاه سداب به همراه عسل است.
- اگر از پیاز خام به جهت بوی بد آن استفاده نمیکنید، یک راه طبیعی و خانگی برای از بین بردن بوی آن، جویدن گیاه سداب است.
- ترکیب گیاه سداب به همراه موم، یک گزینه عالی برای درمان طاسی است.
- برای درمان انزال زودرس و درمان ناتوانی جنسی، از تخم گیاه سداب استفاده نمایید.
- استفاده از تخم گیاه سداب به همراه عسل و سکنجبین، برای درمان یرقان و کابوس بسیار مناسب است.
- مصرف منظم و مداوم از جوشانده گیاه سداب به همراه شوید خشک، پیشنهاد طب سنتی برای درمان امراض مقعد، نفخ و دل پیچه است.
- برای درمان زگیل از پودر گیاه سداب به همراه نطرون استفاده کنید. به این صورت که از این ترکیب به عنوان ضماد استفاده نمایید.
- اگر از درد دندان رنج میبرید، گیاه سداب را به همراه مویز بکوبید و مقداری از آن را بر روی دندانی که درد میکند به عنوان ضماد استفاده نمایید.
- سداب در درمان آسکاریس نیز بسیار مفید است.
- سداب صفراآور است و برای درمان یرقان یک گزینه عالی است.
- گیاه سداب به دلیل دارا بودن خاصیت ضد قارچی، با رفع آلودگیها از روی سطح پوست، باعث زیبایی و شفافیت هر چه تمامتر پوست میشود.
- آنتی اکسیدانهای موجود در گیاه سداب، از پوست در برابر رادیکالهای آزاد محافظت نموده و بدین ترتیب از ایجاد چین و چروک و ایجاد پیری زودرس پیشگیری میشود.
نکاتی مهم و کلیدی در مورد مصرف گیاه سداب
- در هنگام استفاده از گیاه سداب از قرار گرفتن در معرض مستقیم نور آفتاب پرهیز کنید. برگ گیاه سداب به نور حساسیت دارد و حتی ممکن است سمیت نوری نیز ایجاد کند. بنابراین اگر از این گیاه به منظور زیبایی استفاده میکنید از قرار گرفتن در معرض مستقیم نور آفتاب پرهیز کنید.
- برگهای سداب به دلیل دارا بودن اجزای التهابی، ممکن است موجب سوزش و آزردگی دستگاه ادراری و آسیب کبدی شود.
- استفاده از این گیاه به دلیل دارا بودن اثرات سقط آور و قاعده آور، در بارداری ممنوع است .
- در مصرف این گیاه جانب احتیاط را رعایت کنید و از مصرف بیش از اندازه آن پرهیز کنید، زیرا مصرف عصاره سداب در دوز بالا باعث استفراغ، درد شدید معده، عوارض سیستمیک و حتی مرگ میشود.
- گیاه سداب ممکن است در برخی افراد باعث عوارض جانبی مانند سرگیجه، اسپاسم، بثورات، تغییر خلق و خو، بیخوابی و سوزش معده شود.
- از مصرف موضعی این گیاه بدون روغن حامل پرهیز کنید.
با تشکر از شما دوست گرامی
در صورت تمایل به تهیه عرقیحات گیاهی میتوانید به
فروشگاه اینترنتی عرقیجات گیاهی کاکوتی مراجعه نماید و خرید خود را در کوتاه ترین زمان ممکن ثبت نمایید . برای دانلود اپلیکیشن اندروید کاکوتی اینجا کلیک کنید